Evenwichts onderzoek
Evenwichts onderzoek
Het evenwichtsonderzoek richt zich op de werking van uw evenwichtsorganen. De evenwichtsorganen bevinden zich in uw hoofd, dicht bij uw oren, aan beide kanten van het hoofd. Als deze organen worden geprikkeld (bijvoorbeeld als uw hoofd beweegt) reageren uw ogen hierop door ook te bewegen. Deze bewegingen gaan ongemerkt. Door het meten van uw oogbewegingen kunnen we iets zeggen over de werking van uw evenwichtsorganen.
Op basis van de uitslagen bij verschillende manieren van prikkeling van de evenwichtsorganen kan de arts conclusies trekken over eventuele afwijkingen in een of beide evenwichtsorganen en, heel belangrijk, als een van de twee afwijkend is, aan welke kant dat is.
Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor, direct naast het gehoororgaan (slakkenhuis). Het evenwichtsorgaan bestaat globaal uit de volgende onderdelen: drie halfcirkelvormige kanalen (gevuld met vloeistof) en twee otolietorganen. De halfcirkelvormige kanalen staan loodrecht op elkaar en nemen bewegingen waar van uw hoofd.De otolietorganen meten een versnelling in horizontale en vertikale richting en nemen daarnaast de zwaartekracht waar.
Het prikkelen van de evenwichtsorganen zorgt (door een reflex) voor een oogbeweging die we nystagmus noemen. Door deze oogbewegingen (nystagmus) kunnen we iets zeggen over het functioneren van uw evenwichtsorgaan.
Behalve het evenwichtsorgaan spelen uw ogen en uw gevoel een belangrijke rol bij het bewaren van uw evenwicht. De samenwerking tussen evenwichtsorgaan, ogen en gevoel vindt plaats in de hersenen. Bij het evenwichtsonderzoek onderzoeken we al deze factoren. Een stoornis in een van deze onderdelen, die een gevoel van duizeligheid kunnen veroorzaken, kan zo worden opgespoord.
Specialisme
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
- Gedurende vijf dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen slaapmiddelen, kalmerende medicijnen en geneesmiddelen tegen duizeligheid gebruiken. Deze medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Voorbeelden van medicijnen waarmee u tijdelijk moet stoppen zijn: atropine, coffeïne, diazepam, dormicum, haldol, prozac en valium. Als u niet (tijdig) met deze medicijnen gestopt bent, kan het onderzoek niet doorgaan! Na het onderzoek kunt u de medicijnen weer gewoon gebruiken.
- Gebruikt u medicijnen, vraag uw KNO-arts of u hiermee moet stoppen en neem de dag van het onderzoek uw medicijnlijst mee.
- De dag voor het onderzoek mag u geen alcohol gebruiken.
- U mag op de dag van het onderzoek geen oogmake-up en dagcrème gebruiken.
- Wanneer u een (lees)bril of gehoorapparaat draagt, moet u deze meenemen naar het ziekenhuis.
- Een enkele keer komt het voor dat mensen last van duizeligheid hebben na het onderzoek. Daarom is het verstandig om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis. Ook is het beter om direct na het onderzoek niet zelf auto te rijden.
Voor uw afspraak
Het onderzoek vindt plaats op het functiecentrum van de KNO, receptie 5 op niveau 2. U moet u eerst melden bij receptie 29A op niveau 2, dit is de polikliniek KNO. Uw begeleider mag bij het onderzoek aanwezig zijn of kan in de wachtkamer plaatsnemen.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De onderzoeksassistente haalt u op uit de wachtkamer. Voorafgaand aan het onderzoek worden aan beide zijden plakkers (elektroden) rond uw ogen geplakt om zo de oogbewegingen te kunnen registreren. Daarvoor moet eerst de huid waar de plakkers op worden bevestigd goed schoon en vetvrij worden gemaakt.
Het evenwichtsonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Op basis van uw klachten is bepaald welke onderdelen gemeten worden. De verschillende onderdelen zijn:
- Hallpike test, ook wel kiepproef genoemd
Zittend op een stoel of bed wordt u twee keer achterover in liggende positie gebracht. Daarbij krijgt u een bril op waardoor u niets kunt zien, maar waarmee de onderzoeksassistent(e) goed uw oogbewegingen kan zien. - Oogbewegingstesten
U zit op een stoel in het donker. Terwijl u uw hoofd stil houdt, worden op een scherm voor u lichtpuntjes en beelden geprojecteerd. Deze moet u met uw ogen proberen te volgen, - Spontane en provocatietesten
U zit op een stoel in het donker. Eerst hoeft u een tijdje niets te doen, dan vragen we op u hand te blazen en vervolgens vragen we u snel uit te ademen. - Draaistoelonderzoek
U zit op een stoel in het donker, u hoeft niets te doen. De stoel draait enige tijd langzaam heen en weer (linksom en rechtsom). - Calorisch onderzoek
De rugleuning van de stoel wordt neergeklapt en u wordt in liggende positie gebracht. De kamer wordt weer donker. Er wordt zachtjes koud en warm water in uw rechter en linker oor gespoten. Het water stroomt er dan meteen weer uit. In totaal zijn het vier inspuitingen, die met tussenpozen van vier minuten plaatsvinden. Door dit onderzoek kunt u duizelig worden. Dat is niet prettig, maar is eigenlijk een goed teken, omdat het aangeeft dat uw evenwichtsorganen werken.Dit gaat na enkele minuten weer over.
Duur van het onderzoek
Het evenwichtsonderzoek duurt ongeveer drie kwartier.
Mogelijke bijwerkingen
Hoewel u bij sommige testonderdelen even duizelig kunt worden is dat na iedere test meestal weer snel verdwenen. Slechts zelden wordt een patiënt een beetje ziek of treedt er misselijkheid op.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U kunt na het onderzoek direct naar huis. Na het onderzoek kunt u nog enige tijd wat duizelig zijn. Het is daarom beter, zeker als u ouder bent dan 65 jaar of erg veel last hebt van duizeligheid, niet alleen naar huis te gaan. Wij raden u aan niet zelf auto te rijden of alleen met het openbaar vervoer naar huis te gaan.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek is binnen twee tot drie weken bij uw KNO-arts bekend. Tijdens een afspraak op de polikliniek bespreekt de KNO-arts de uitslag met u.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 6 weken
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur